Bejegyzések következő címkével: anders behring breivik

Öt nap információja alapján…

Nehéz erről írni, nagyon nehéz. Folyamatosan követem a történéseket Twitteren és nagyon nehezen emészthető, amit Breivik elmond. Én valahogy nem tudom elfogadni, hogy politikai mássága miatt képes erre valaki. Sajnos magyar nyelven kevés információm volt/van a pontos történésekről, ezért kénytelen vagyok a norvég TV2 élő adását nézni valamint több tudósító Twitteres bejegyzését fordítgatni. Az elmúlt napokban főleg a külföldi kapcsolatairól, a Templomos Lovagok rendjéről ( aminek elmondása szerint a tagja) kérdezgették. Aztán tegnap illetve ma a támadásokról kérdezik. A bombatámadásról szóló anyag annyira nem volt megrázó. Elmondja, hogy miként készült rá stb…

De ez a mai nap :S

Felidézi sorra, hogy mit csinált a szigeten, hol kb mennyi embert lőtt le és miként. Mintha tegnap történt volna úgy emlékszik minden részletre. Szegény ott jelenlévő szülők, mit élhetnek most át, hogy a gyermekük gyilkosa szájából hallják, hogy miként ölte meg őket. :S Nem lehet könnyű ezt végighallgatni.

Elmondása szerint éveken át képezte magát, hogy végül minden érzelmét félretéve végre tudja hajtani ezt a borzalmas tettet. Tehát ennyi az egész? Valaki csak eltervezi, hogy mit fog csinálni és az elme képes ilyen szinten függetleníteni magát a cselekedettől? Hogy lehet, hogy meg sem érinti, hogy ennyi gyereket megölt a saját keze által… Szemükbe nézett és fejbe lőtte őket egyesével. A vallomása szerint eleinte nem is akart sok embert lelőni, hanem azt akarta, hogy a vízbe menekülve megfulladjanak. :S Arra is kitért, hogy egy könyörgő fiatal fiúnak megkegyelmezett, mert még túl fiatal volt.

Még a vallomása elején azt is mondta, hogy a fejében a hangok azt mondták neki h ne tegye, ne tegye… Jobb lett volna, ha hallgat azokra a hangokra.

Azt hittem, hogy nincs az az ügy ami ennyire képes rám hatni, főleg annak tudatában, hogy nem a közvetlen környezetemben történt. De ez az eset valamiért nagyon hat rám. Talán nem tudom magamban összeegyeztetni Breivik nyugodtságát és viselkedését azzal amit tett, és amit ez után érezne egy normális ember.  Mondjuk aki normális annak eszébe sem jutna ilyet tenni.

Az az elképesztő, hogy senki sem vette észre, hogy készül valamire ez a férfi. Pedig éveken át készült, hogy nem vette ezt észre a környezet? :O

Lehet, hogy kicsit értelmetlenül írok most, de jelenleg is olvasom a tárgyaláson történteket és eléggé felkavaró. Nem is értem h Breivik, hogy képes ezt elmondani ilyen részletességgel és higgadt nyugodtsággal. Valamilyen szinten biztos elege van ebből a tárgyalásból a folyamatos kérdezgetésből. Lehet bánja is, hogy életben maradt, hisz felmenteni úgy sem fogják. Tehát egymagában lehet élete végéig és még csak 33 éves….

Persze nem bánta meg amit tett és újra meg is tenné, de lehet, hogy akkor már másképp, úgy hogy ő ne maradjon életben.

Lehet ennyire gonosz valaki? A saját megszállottsága miatt képes volt kimenni egy szigetre és szépen sorba lelőni a menekülő fiatalokat majd feladni magát. :S Most meg úgy ül ott a tárgyaláson mintha csak ellopta volna a szomszéd autóját. Mosolyog és nyugodtan válaszolgat, pedig biztos vannak érzései… De ez nem látszik rajta, sőt semmi sem látszik rajta, csak h cseppet sem bánja, amit tett. Így vagy úgy, de számára ennyi volt az élet. Al-Kaida, szerbek, iszlám, dzsihád…. hol fogja ezeket érdekelni, hogy Ő mit tett? Ennyire beteg elme kevés van. De majd ennek hatására jönnek a következő Breivikek csak más néven. Erre volt jó ez az egész, hogy még több hasonló gondolkodású beteget felbuzdítson hasonló dolgokra…

Erre volt jó a nyilvános tárgyalás is, hogy terjessze az igét. :S

 

Címkék: , , ,

Az első gondolatok…

Sokat tépelődtem, hogy merjem-e a véleményemet és a meglátásaimat publikálni a norvég tömegmészárossal kapcsolatban. Még a végén holnap becsenget a rendőrség és elvisz :):):):) Ezt megelőzve szeretném rögtön leszögezni, hogy normális vagyok nem tervezek semmiféle gyilkosságot. Nincsenek ezzel kapcsolatos gondolataim vagy vágyaim. Egyszerűen csak szeretném kiírni magamból, amit erről az ügyről gondolok.

Amikor az első hírek megjelentek ezzel kapcsolatban tavaly, akkor még nem fordítottam nagy figyelmet erre. Persze elszörnyedtem, hogy ki és miért képes ilyenre?  Mint kiderült egy 33 éves Anders Behring Breivik nevű norvég férfi hosszú készülődés és pontos tervek kidolgozását követően bombát robbantott Osló belvárosában majd az onnan nem messze lévő Utøya szigetén automata fegyverével irtotta az ott táborozó fiatalokat. Gondolom kevesen vannak azok, akik ne hallottak volna róla.

Az ügy azért vált aktuálissá, mert 2012.04.16.-án elkezdődött Breivik pere.  Én hétfő 11 körül kapcsoltam véletlenül a BBC-re, ahol éppen ezt közvetítették. Valami miatt igen erős érdeklődést váltott ki belőlem. Ezt magamban azzal magyaráztam, hogy igencsak nagyon foglalkoztat a ,,gyilkos elme” és az emberi viselkedés. Ebben az esetben a gyilkos viselkedése ,,fogott meg”. Természetesen nem pozitív értelemben, félreértés ne essék. Ledöbbentem mikor hosszú ideig nézve az arcát, azt láttam, hogy nyíltan a bíróság és a közönség szemébe nevet. Röhög rajtuk, a bánatukon és ezen az egészen. Egy arcizma sem rándult… Mintha épp a postán várakozva. Bizarr egy jelenség.

Viszonylag sok videót néztem meg ezzel az egész szörnyűséggel kapcsolatban, így próbálva közelebb hozni ezt a mészárlást, hogy jobban átlássam. Nyilván a normálisnak mondható agyammal nem tudom felfogni és megérteni, amit tett és ahogyan tette, de próbálom összeszedni a gondolataimat és leírni az én meglátásaimat.

Címkék: , , ,