Nehéz erről írni, nagyon nehéz. Folyamatosan követem a történéseket Twitteren és nagyon nehezen emészthető, amit Breivik elmond. Én valahogy nem tudom elfogadni, hogy politikai mássága miatt képes erre valaki. Sajnos magyar nyelven kevés információm volt/van a pontos történésekről, ezért kénytelen vagyok a norvég TV2 élő adását nézni valamint több tudósító Twitteres bejegyzését fordítgatni. Az elmúlt napokban főleg a külföldi kapcsolatairól, a Templomos Lovagok rendjéről ( aminek elmondása szerint a tagja) kérdezgették. Aztán tegnap illetve ma a támadásokról kérdezik. A bombatámadásról szóló anyag annyira nem volt megrázó. Elmondja, hogy miként készült rá stb…

De ez a mai nap :S

Felidézi sorra, hogy mit csinált a szigeten, hol kb mennyi embert lőtt le és miként. Mintha tegnap történt volna úgy emlékszik minden részletre. Szegény ott jelenlévő szülők, mit élhetnek most át, hogy a gyermekük gyilkosa szájából hallják, hogy miként ölte meg őket. :S Nem lehet könnyű ezt végighallgatni.

Elmondása szerint éveken át képezte magát, hogy végül minden érzelmét félretéve végre tudja hajtani ezt a borzalmas tettet. Tehát ennyi az egész? Valaki csak eltervezi, hogy mit fog csinálni és az elme képes ilyen szinten függetleníteni magát a cselekedettől? Hogy lehet, hogy meg sem érinti, hogy ennyi gyereket megölt a saját keze által… Szemükbe nézett és fejbe lőtte őket egyesével. A vallomása szerint eleinte nem is akart sok embert lelőni, hanem azt akarta, hogy a vízbe menekülve megfulladjanak. :S Arra is kitért, hogy egy könyörgő fiatal fiúnak megkegyelmezett, mert még túl fiatal volt.

Még a vallomása elején azt is mondta, hogy a fejében a hangok azt mondták neki h ne tegye, ne tegye… Jobb lett volna, ha hallgat azokra a hangokra.

Azt hittem, hogy nincs az az ügy ami ennyire képes rám hatni, főleg annak tudatában, hogy nem a közvetlen környezetemben történt. De ez az eset valamiért nagyon hat rám. Talán nem tudom magamban összeegyeztetni Breivik nyugodtságát és viselkedését azzal amit tett, és amit ez után érezne egy normális ember.  Mondjuk aki normális annak eszébe sem jutna ilyet tenni.

Az az elképesztő, hogy senki sem vette észre, hogy készül valamire ez a férfi. Pedig éveken át készült, hogy nem vette ezt észre a környezet? :O

Lehet, hogy kicsit értelmetlenül írok most, de jelenleg is olvasom a tárgyaláson történteket és eléggé felkavaró. Nem is értem h Breivik, hogy képes ezt elmondani ilyen részletességgel és higgadt nyugodtsággal. Valamilyen szinten biztos elege van ebből a tárgyalásból a folyamatos kérdezgetésből. Lehet bánja is, hogy életben maradt, hisz felmenteni úgy sem fogják. Tehát egymagában lehet élete végéig és még csak 33 éves….

Persze nem bánta meg amit tett és újra meg is tenné, de lehet, hogy akkor már másképp, úgy hogy ő ne maradjon életben.

Lehet ennyire gonosz valaki? A saját megszállottsága miatt képes volt kimenni egy szigetre és szépen sorba lelőni a menekülő fiatalokat majd feladni magát. :S Most meg úgy ül ott a tárgyaláson mintha csak ellopta volna a szomszéd autóját. Mosolyog és nyugodtan válaszolgat, pedig biztos vannak érzései… De ez nem látszik rajta, sőt semmi sem látszik rajta, csak h cseppet sem bánja, amit tett. Így vagy úgy, de számára ennyi volt az élet. Al-Kaida, szerbek, iszlám, dzsihád…. hol fogja ezeket érdekelni, hogy Ő mit tett? Ennyire beteg elme kevés van. De majd ennek hatására jönnek a következő Breivikek csak más néven. Erre volt jó ez az egész, hogy még több hasonló gondolkodású beteget felbuzdítson hasonló dolgokra…

Erre volt jó a nyilvános tárgyalás is, hogy terjessze az igét. :S